MYDEŁKOWE SZALEŃSTWO PATI
CZYLI JAK PODAROWAŁAM SOBIE ODROBINĘ
SPEŁNIENIA W PASJI I NOWEJ PRZYGODZIE
I od tej pory ROZPOCZYNAM PRZYGODĘ z moimi mydełkami. Bardzo mnie ta nowa umiejętność rajcuje, bo mam znakomitą zabawę i nowe hobby.
A jak sobie pomyślę o naszym domu i moich naturalnych, prawdziwych i ślicznych mydłach w łazience ... to mam takie ciepłe uczucie koło serca, że zawsze tak będzie ..., ba mydełka glicerynowe świetnie odnajdują swoje miejsce w szafie z płaszczami, w szufladach z bielizną - wszystko przechodzi zapachem...
Mój nowy pomysł pozwala przetrwać mi w trudnych chwilach, aby dalej tworzyć dla Was i dla siebie coś fajnego i ciekawego.
Mam mydełka na każdą okazję :
specjalne okazje dla artystów
świątecznie :-)
urocze tulipanki
różyczka
na narodziny dziecka
na imieniny
na święta okolicznościowe
na wiosnę
Liczę, że znajdziecie tu coś dla siebie, coś dla bliskich, którym chcielibyście podarować wyjątkowy upominek. Poszukuję ciągle nowych pomysłów, już wkrótce będę wyrabiała całkiem naturalne mydełka. Doskonalę swoją technikę, tak więc już niedługo zaprezentuję na moim blogu całkiem nowe pomysły.
Tymczasem zapraszam do mojej galerii stworzonych mydełek na bazie glicerynowej.
Wybierz coś dla siebie
a oto kolejne pomysły...
króliczek świąteczny
stópki
piękne różyczki
amorki i aniołki
tak pakuję na prezent
wiosenny
świąteczne baranki lub owieczki do snu jak kto woli
moje ulubione storczyki
są i różyczki
i znowu owieczki i baranki
serduszkowo i amorkowo
króliczkowo - zajączkowo
misiaczkowo
amorkowo
z okazji narodzin
lub na prezent dla zapachu ...
„Sztuka mydlana” – poznaję mydło od najpiękniejszej i najzdrowszej strony - będę już wkrótce takie tworzyła
"Przygoda mydlana obudziła moją kreatywność i zainspirowała mnie do stworzenia pięknych prezentów"
Tworzenie mydła może być łatwe i przyjemne. Kluczem do udanego mydła
jest trochę cierpliwości, dokładne odważenie produktów i wykonanie
poleceń z instrukcji. Zanim przystąpisz do tego zadania upewnij się, że
posiadasz konieczny sprzęt, produkty i ok. 3 godzin nieprzerwanego czasu
na ukończenie całego procesu. Mam nadzieję że polubisz tworzyć własne
mydełko tak jak ja to lubię i będziesz miała z tego dzieła wiele
przyjemności i satysfakcji, warto spróbować.
Zwykle kto raz spróbował zrobić ręcznie mydełko już nie przestaje i kontynuuje to dzieło!
Historia mydła w wielkim skrócie
Pierwsze informacje o mydle pochodzą z 1 wieku z Pompei, gdzie była odkryta fabryka mydła, następne doniesienia już znacznie później bo z 13 wieku z Włoch, podobno Włosi przedstawili mydło Francuzom około 15 wieku, a Francuzi Anglikom w 1621r. W tamtych czasach Amerykanie wzbogacali się na exporcie sody i tłuszczy do Anglii.
Mydło to proces saponifikacji ( zmydlania)
Olej + zasada (ług/soda) › Sól (mydło) + gliceryna
Obecnie powracamy do tradycyjnego tworzenia mydeł ze względu na ich pożądane właściwości. W chwili obecnej oprócz tłuszczy zwierzęcych dostępnych jest wiele różnych olei roślinnych, dzięki czemu tworzenie własnych mydeł pozwala na stworzenie indywidualnego produktu o bardzo wysokiej jakości i wspaniałych właściwościach pielęgnacyjnych dla naszej skóry.
Tworzenie mydeł jest obecnie łatwiejsze, gdyż lepiej znamy ich chemiczną naturę, mamy większe doświadczenie oraz posiadamy bardzo szeroki wybór składników tłuszczowych. Dzisiejsze mydła są łagodniejsze i delikatniejsze dla skóry dzięki zastosowaniu olei roślinnych.
Mydła powstają w procesie saponifikacji (zmydlania) tłuszczów (zawierających kwasy tłuszczowe) działaniem sody kaustycznej/ługu sodowego (wodorotlenku sodu – NaOH). Ręcznie robione mydła dodatkowo zawierają glicerynę (która posiada właściwości nawilżające i zmiękczające skórę). Ten jeden z najbardziej znanych humektantów w czasie przemysłowej produkcji mydeł jest oddzielany i sprzedawany jako oddzielny produkt.
Ponadto naturalne składniki bardzo rzadko występują w mydłach sklepowych, a jeśli już to w bardzo śladowych ilościach. Najważniejszą zaletą tworzenia własnego mydła jest kontrola nad jego składem i jakością. Sami decydujemy w jakiej ilości i jakie składniki wykorzystamy. Pierwotnie mydła otrzymywano z tłuszczów zwierzęcych. Głównie stosowano smalec wieprzowy i łój wołowy. Obecnie dostępnych jest wiele nowych olei z roślin, orzechów i zbóż, które można mieszać ze sobą.
Jak działa mydło naturalne?
Mydło pomaga namoczyć powierzchnię skóry pozwalając wodzie dotrzeć do większej powierzchni skóry i łączy brud z wodą, aby umożliwić łatwiejsze spłukanie zanieczyszczenia ze skóry, nie pozbawiając naszej skóry z własnych zasobów nawilżania.
Metody otrzymywania mydła
Metoda na zimno – stosowany powszechnie przez osoby robiące mydła samodzielnie, proces neutralizacji następuje po wylaniu masy do formy. Po zmieszaniu oleju i zasady mieszaninę wylewa się do form.
Metoda na ciepło – wszystkie składniki znajdują się w jednym naczyniu. Ogrzewanie rozpoczyna neutralizację. W warunkach przemysłowych w czasie tego procesu oddziela się od mydła glicerynę.
Metoda stopić i wylać– metoda otrzymywania mydeł ze stopienia innych mydeł. Można dodawać do tego naturalnych składników (olei, olejków eterycznych) ale nadal podstawą tego mydła będzie mydło które stopiliśmy.
Formy do mydeł
Ogólnie mówiąc można stosować dowolne formy do mydeł – plastikowe, drewniane czy kartonowe. Nie należy używać form z cyny, aluminium, teflonu oraz miedzi ponieważ reagują one z ługiem. By zrobić mydło okrągłe możesz wykorzystać plastikową butelkę. Rozetnij ją wzdłuż i odetnij górną część. Następnie po sklejeniu boków taśmą ( mocno klejącą ) nalej płynnego jeszcze mydła. Po zastygnięciu mydła ( najlepiej następnego dnia )oderwij taśmę i wyjmij mydło z formy, po czym pokrój na talarki. Używaj rękawiczek jednorazowych, mydło w tym momencie jest jeszcze kaustyczne. Jeśli wyciągnięcie mydła z formy stwarza problemy należy włożyć je do zamrażalnika na 2-3 godziny. Spowoduje to skurczenie mydła i powinno ułatwić usunięcie go z formy. Nasmarowanie formy tłuszczem roślinnym także powinno pomóc w wyjmowaniu mydła z form. Papierowe lub drewniane formy wymagają zastosowania papieru do pieczenia.
Badanie pH
Mydło powinno mieć pH w zakresie od 7 do 9.5 – lekko zasadowe. W tym celu po procesie dojrzewania mydła należy sprawdzić jego odczyn. Najlepiej do tego celu użyć papierka wskaźnikowego. Najpierw należy ten papierek zwilżyć wodą i przyłożyć do mydła. Po kilkunastu sekundach porównujemy zabarwienie papierka ze skalą i odczytujemy wynik. Jeśli pH jest za wysokie – mydło nie powinno być używane do mycia skóry ale można je zużyć w gospodarstwie domowym np. do prania.
Jeśli mydło leżakowało bez przykrycia na jego powierzchni pojawi się biały nalot podobny do kredy – jest to węglan sodu który, wskazuje odczyn silnie zasadowy. Należy go zdrapać lub przykrywać mydło folia plastikową w trakcie leżakowania.
Zwykle kto raz spróbował zrobić ręcznie mydełko już nie przestaje i kontynuuje to dzieło!
Historia mydła w wielkim skrócie
Pierwsze informacje o mydle pochodzą z 1 wieku z Pompei, gdzie była odkryta fabryka mydła, następne doniesienia już znacznie później bo z 13 wieku z Włoch, podobno Włosi przedstawili mydło Francuzom około 15 wieku, a Francuzi Anglikom w 1621r. W tamtych czasach Amerykanie wzbogacali się na exporcie sody i tłuszczy do Anglii.
Mydło to proces saponifikacji ( zmydlania)
Olej + zasada (ług/soda) › Sól (mydło) + gliceryna
Obecnie powracamy do tradycyjnego tworzenia mydeł ze względu na ich pożądane właściwości. W chwili obecnej oprócz tłuszczy zwierzęcych dostępnych jest wiele różnych olei roślinnych, dzięki czemu tworzenie własnych mydeł pozwala na stworzenie indywidualnego produktu o bardzo wysokiej jakości i wspaniałych właściwościach pielęgnacyjnych dla naszej skóry.
Tworzenie mydeł jest obecnie łatwiejsze, gdyż lepiej znamy ich chemiczną naturę, mamy większe doświadczenie oraz posiadamy bardzo szeroki wybór składników tłuszczowych. Dzisiejsze mydła są łagodniejsze i delikatniejsze dla skóry dzięki zastosowaniu olei roślinnych.
Mydła powstają w procesie saponifikacji (zmydlania) tłuszczów (zawierających kwasy tłuszczowe) działaniem sody kaustycznej/ługu sodowego (wodorotlenku sodu – NaOH). Ręcznie robione mydła dodatkowo zawierają glicerynę (która posiada właściwości nawilżające i zmiękczające skórę). Ten jeden z najbardziej znanych humektantów w czasie przemysłowej produkcji mydeł jest oddzielany i sprzedawany jako oddzielny produkt.
Ponadto naturalne składniki bardzo rzadko występują w mydłach sklepowych, a jeśli już to w bardzo śladowych ilościach. Najważniejszą zaletą tworzenia własnego mydła jest kontrola nad jego składem i jakością. Sami decydujemy w jakiej ilości i jakie składniki wykorzystamy. Pierwotnie mydła otrzymywano z tłuszczów zwierzęcych. Głównie stosowano smalec wieprzowy i łój wołowy. Obecnie dostępnych jest wiele nowych olei z roślin, orzechów i zbóż, które można mieszać ze sobą.
Jak działa mydło naturalne?
Mydło pomaga namoczyć powierzchnię skóry pozwalając wodzie dotrzeć do większej powierzchni skóry i łączy brud z wodą, aby umożliwić łatwiejsze spłukanie zanieczyszczenia ze skóry, nie pozbawiając naszej skóry z własnych zasobów nawilżania.
Metody otrzymywania mydła
Metoda na zimno – stosowany powszechnie przez osoby robiące mydła samodzielnie, proces neutralizacji następuje po wylaniu masy do formy. Po zmieszaniu oleju i zasady mieszaninę wylewa się do form.
Metoda na ciepło – wszystkie składniki znajdują się w jednym naczyniu. Ogrzewanie rozpoczyna neutralizację. W warunkach przemysłowych w czasie tego procesu oddziela się od mydła glicerynę.
Metoda stopić i wylać– metoda otrzymywania mydeł ze stopienia innych mydeł. Można dodawać do tego naturalnych składników (olei, olejków eterycznych) ale nadal podstawą tego mydła będzie mydło które stopiliśmy.
Formy do mydeł
Ogólnie mówiąc można stosować dowolne formy do mydeł – plastikowe, drewniane czy kartonowe. Nie należy używać form z cyny, aluminium, teflonu oraz miedzi ponieważ reagują one z ługiem. By zrobić mydło okrągłe możesz wykorzystać plastikową butelkę. Rozetnij ją wzdłuż i odetnij górną część. Następnie po sklejeniu boków taśmą ( mocno klejącą ) nalej płynnego jeszcze mydła. Po zastygnięciu mydła ( najlepiej następnego dnia )oderwij taśmę i wyjmij mydło z formy, po czym pokrój na talarki. Używaj rękawiczek jednorazowych, mydło w tym momencie jest jeszcze kaustyczne. Jeśli wyciągnięcie mydła z formy stwarza problemy należy włożyć je do zamrażalnika na 2-3 godziny. Spowoduje to skurczenie mydła i powinno ułatwić usunięcie go z formy. Nasmarowanie formy tłuszczem roślinnym także powinno pomóc w wyjmowaniu mydła z form. Papierowe lub drewniane formy wymagają zastosowania papieru do pieczenia.
Badanie pH
Mydło powinno mieć pH w zakresie od 7 do 9.5 – lekko zasadowe. W tym celu po procesie dojrzewania mydła należy sprawdzić jego odczyn. Najlepiej do tego celu użyć papierka wskaźnikowego. Najpierw należy ten papierek zwilżyć wodą i przyłożyć do mydła. Po kilkunastu sekundach porównujemy zabarwienie papierka ze skalą i odczytujemy wynik. Jeśli pH jest za wysokie – mydło nie powinno być używane do mycia skóry ale można je zużyć w gospodarstwie domowym np. do prania.
Jeśli mydło leżakowało bez przykrycia na jego powierzchni pojawi się biały nalot podobny do kredy – jest to węglan sodu który, wskazuje odczyn silnie zasadowy. Należy go zdrapać lub przykrywać mydło folia plastikową w trakcie leżakowania.
Komentarze
Prześlij komentarz